Ke Mana kita???

13 Sep

Minggu pertama for public health posting. No more individual patients, but, now, i’m facing a crowd of people to make sure a healthy and harmony population.More on preventive medicines rather than to treat or cure the diseases.

Posting ni lah yang paling banyak travelling, bergaul bersama masyarakat dan cuba memahami kehidupan dan keperluan masyarakat. Sekali fikir, mampu ke saya nak cater  masalah-masalah ni? masalah masyarakat vice versa masalah ummat? Ya Allah, tolonglah hambaMu menelusuri posting ini dengan mudah dan barakah. Amin

1st activity dalam posting ni –>visit seaport. erm, sape cakap dr hanya berada kat hospital je. ada juga dr yang ditugaskan menjaga airport, seaport and so on.

Bagi saya, visit to seaport, i learned a lot of new input and experienced.

Alhamdulillah, kami semua berkesempatan menaiki tugboat ( bot penunda yang akan menunda kapal kargo ke dermaga, boleh tunda kapal kargo more than 15 tan). boat ni kecil je jika nak dibandingkan dengan kapal kargo yang besar tu, tapi, Subhanallah kekuatannya memang hebat.

Bagi saya, inilah pengalaman pertama menaiki boat. agak kaget juga bila nak step in the boat. tapi, semangat punya pasal, saya beranikan diri melangkah menaiki tugboat. actually, tugboat ni ada 3 tingkat. level yang bawah sekali utk tali , tingkat yang tengah2 sesuai utk pelawat seperti kami, nak tengok2 keadaan sekeliling atau dengan kata lain pelantar pemandangan dan yang paling atas, tempat control the tugboat. lebih kurang macam bilik driver boat atau bilik juragan.

Naik je atas boat tu, kami semua mcm jakunlah. asyik2 snap the photos.jumpa tangga, brgambar kat tangga, jumpa tali boat, posing kat situ. Nak gelak saya teringatkan adengan kawan2 dan adegan diri saya sendiri. erm, pendek kata, mcm2 posing kami ada. ala2 titanic pun ada. Tahniah and jzkk utk our photographer s Nor and Safwan kerana memahami kawan2 yang memang suka bergambar dan berposing.

Part yang paling bermakna buat saya bila diberi peluang memandu boat. walaupun tak dapat nak tekan minyak( padahal saya tak tahu pun pedal minyak kat mana) tapi, once duduk kat kerusi driver tu, menyebabkan saya terfikir ‘ ke mana saya nak pandu boat ni?’ kat laut ni, mana ada track spt mana jalan raya di darat. semuanya nampak laut. tapi, now, i’m the controller. kalau saya careless, nauzubillah, saya mempertaruhkan about 40 nyawa.

Persoalan itulah yang myebabkn saya terfikir dan ambil ibrah dari apa yang berlaku. Hidup kita, teramat luas, too general. Cukup tempoh 9 bulan 10 hari, Ibu melahirkan kita. Lahir ke dunia dengan fitrah yang suci dan cuba adapt with new situation dan admit the new challenge. every neonate goes the same process. Ayah dan Ibu membelai kita dengan penuh kasih sayang dengan harapan untuk menjadi anak yang soleh dan solehah. Sedari kecil,kita dididik untuk mengenal ALLAH, utk sujud kepadaNya, utk menjadi hamba yang bersyukur.

Tapi,bila kita makin besar, kita lupa akan hakikat kejadian kita. kita lupa dengan tanggungjawab yang diamanahkan kepada kita.

‘ Tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadat kepada ALLAH’

Kehidupan kita menuju redha ALLAH. Kehidupan sementara ini bagaikan persinggahan utk menggapai syurga ILLAHI. alangkah ruginya hidup ni, jika tidak dimanfaatkan utk menjadi jundillah. tidak bermaknanya kehidupan ini jika tidak dipandukan oleh AlQuran dan AsSunnah.

So, ke mana kita???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: