syurga itu murah. ADAKAH?

25 Jan

 

assalamualaikum pembaca budiman.kepada saudara-saudara seangkatan.khusus untuk mu saudara muslim ku yang  turut sama berjuang menjadikan Islam ini sebagai ustaziyatul a`lam (tempat rujuk sekalian alam).

 

minggu ini kita tidak dilupakan dengan berlaku 2 sejarah besar dunia ya`ni perlantikan barack hussein obama sebagai presiden amerika dan terhentinya (mungkin buat sementara) perang di Gaza.

maka terlintas di fikiran saya,ketika melintasi restoran-restoran makanan segera asing yang anda sendiri maklum menyokong pendudukan dan penjajahan yahudi di Palestin.saya berasa amat pelik kerna setelah ada yang penat lelah turut sama mengikuti kempen mengutuk dan memijak serta barangkali membakar bendera Israel,tetap ada juga sahabat seagama kita yang terus sama menyokong dengan membeli barangan tersebut.

 

Logikal memboikot barangan yahudi

benar,saya mengakui yang jika pemboikotan besar-besaran berlaku terhadapa produk yahudi , maka ramai rakyat malaysia akan kehilangan peluang pekerjaan bahkan ada antara mereka yang sudah pun berjaya dan kaya raya dengan jawatan mereka.mereka bahkan telah mampu mengerjakan haji dan mungkin sekali beramal dengan wang tersebut.pemboikotan juga mungkin sekali barangkali akan menyebabkan kemelesetan ekonomi yang besar terhadap negara.

TETAPI!!

dari sudut yang berbeza,sebagaimana yang dinyatakan oleh Dr Mahathir ketika diwawancara dalam rancangan Blog@1 ,beliau menyatakan kita memerlukan pengorbanan untuk hal ini.bahkan kalau kita lihat dengan lebih cantik lagi,kalaulah setiap penduduk Muslim di Malaysia tak minum coca-cola ataupun tak makan kfc dan mc donald,bukankah ini merupakan peluang yang bagus untuk peluang perniagaan makanan segera tempatan yang baru dan setaraf dengan kfc.lagi cantik lagi kalau syarikat makanan tersebut merupakan milik orang Islam dan menjadi franchise yang memberi lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan terhadap rakyat tempatan.

kalaulah umat islam MELAYU di Malaysia ini pandang hal ini sejak dulu lagi….

ASPEK KESATUAN UMAT ISLAM.

ingin saya nyatakan juga,sebagai seorang Muslim,kita selalu dengan tentang persaudaraan umat Islam.rujuk al quran tentangnya :

 ”sesungguhnya orang beriman itu bersaudara ,maka damaikanlah antara keduanya”

 

bahkan dalam hadis rasulullah menyatakan :

“tidak beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri”

LIHAT!!betapa cantiknya Islam ini tentang persaudaraan.persaudaraan yang menjalinkan manusia bukan dari segi warna kulit,bangsa ataupun budaya tetapi berdasarkan iman kepada Allah sahaja!!

maka saudaraku!!!

adakah syurga itu murah??adakah syurga itu murah sehingga kita katakan tak logik untuk memboikot bahkan tak logik untuk membantu??!!!!

adakah syurga itu murah bila kelak Allah akan bertanyakan pertanggungjawaban kita kepada wang yang kita gunakan??

adakah syurga itu murah bilamana kelak saudara Palestina kita bertanyakan “saudaraku!!saudara se Islam ku!!KAU CUMA MENYATAKAN BENCI MU SAHAJA PADA YAHUDI!!TETAPI SEBENARNYA KAULAH YANG MEMBUNUH KAMI!!KAU BERIKAN MEREKA WANG RINGGIT MU UNTUK MEMBELI PELURU2 MEMBUNUH MENEMBUSI DADA DAN JANTUNG ANAK2 PALESTIN,MEMBUNUH SAUDARA SMEUSLIM MU SENDIRI!!!!”

 

Maka saudaraku,ketika waktu itu terjadi,dimanakah syurga yang kau idamkan?dimanakah mukamu yang bangga dan megah itu hendak diletakkan???

 

Benar,mungkin tak semua barangan tersebut dapat kita boikot.dan mungkin sekali bagi sebahagian kita yang mampu,semua barangan tersbut boleh kita nyahkan jauh dari hidup kita.tetapi,usaha itu perlu kita letakkan di tempat yang benar-benar betul.selagi mampu kita laksanakan,kita laksanakan.kalau memboikot adalah yang paling mampu kita lakukan,maka kenapa tidak kita lakukan????

mahukah nanti Allah bertanya padamu:

     “ADAKAH SYURGA ITU MURAH???!!!!”

source:  http://cetusanminda.wordpress.com/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: