Mabruk…Zaujiy Habibi

11 Jun

أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ – وَوَضَعْنَا عَنكَ وِزْرَكَ – الَّذِى أَنقَضَ ظَهْرَكَ – وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً – إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً – فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ – وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ

Alhamdulillah, seronok menemani zauj mengisi borang-borang tawaran eksekutif PETRONAS. Syukur pada Allah, penantian kami yang hampir 6 bulan berhasil.Akhilah insan yang amat bersabar dengan penantian ni. Kedua-dua  famili kami asyik call dan tanyakan ‘dah dapat keje ke belum?’ .Kadang-kadang pertanyaan tu menguji kesabaran kami juga.

Whatever, tu dah jadi sejarah dan kenangan untuk kami berdua. Kami smpat belajar how to deal wisely with our families.

gelisah-hatiItulah tarbiyyah dari Allah. Untuk menguji kesabaran dan kesetiaan hambaNya. Kalau ikutkan nafsu,ana rasa memang boleh bergaduh suami isteri. Yelah, economy down, tekanan dari family, pandangan masyarakat sekeliling ‘awatla suami dia tak keje’ dan macam-macam lagi.Tapi, berbekalkan sekelumit kesabaran dan kebergantungan padaNya menyebabkan  ana dan zauj bersabar dan bersabar sampai ke saat ini.Hanya bertawakal padaNya dan jauh di sudut sanubari kami, Insya Allah, zauj akan capai impian selama ini…to be PETRONAS executive.

Tapi, dalam mengecapi nikmat Allah tu, ana sedih juga. Sedih sebab terpaksa berjauhan dengan zauj.KL-Kuantan mampu menitipkan rasa rindu ana pada zauj.Insya Allah, ana pujuk hati ni supaya bersabar dan serahkan segala-galanya pada Dia. Dia yang menentukan mana yang terbaik untuk kami.doa pada allah

Yakin, sabar dan bergantung harap padaNya itulah rahsia kebahagiaan baitul muslim kami.

 

Mabruk ila zaujiy habibi….

4 Responses to “Mabruk…Zaujiy Habibi”

  1. suami June 11 2009 at 5:28 pm #

    jazakumullah khoir kathir. pengalaman: yg baik, ambik. yg buruk, tinggalkan. wassalam.

  2. nur98hanan June 13 2009 at 10:02 pm #

    salam kak izza,
    tak pa, nanti kakngah ada boleh tolong temankan kak izza kay…
    hanan nak link blog kak izza ke blog hanan boleh ya? tenkiu.

  3. nuizzamz June 14 2009 at 10:11 pm #

    wslm kak hanan
    ahlan wa sahlan to blog akak. mana yang baik jadikan pedoman, mana yang kurang jadikan sempadan.

  4. as June 15 2009 at 10:42 pm #

    alhamdulillah🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: