Doktor Boneka vs Doktor Syariat

25 Jul

Sudah ana dimaklumi, alam HO sangat berbeza dengan alam MS. Bergelar MS, minda hanya focus pada study, lecture, tutorial, case write up dan seminar. End posting exam yang menguji teori dan juga clinical skills menjadi  rutin hidup sebagai MS. Tapi, setiap kali melewati exam, bertandang juga rasa resah dan gelisah. Resah bila merasai ilmu di dada belum cukup untuk masuk exam dan gelisah bila result exam belum announce. Pass or fail !!! Tapi, bilamana hati dan jiwa ini disandarkan pada Ya Rabbul Izzati, Alhamdulillah, ketenangan itu datang dalam saat-saat kritikal itu. Ketenangan anugerah Illahi untuk hambaNya yang bertaqarrub padaNya.

Peluang menjadi one of the IIUM graduated tak akan ana sia-siakan. Ketika bergelar MS, banyak medical knowledge dan juga fiqh medic yang ana pelajari secara formal atau sebaliknya. Tak lupa juga sekalung tahniah untuk Prof Dr Ariff Osman yang sudi iniatiatekan Fiqh Medic Course semasa ana di tahun 4 pengajian.

Tapi, lain cerita bila tengok senior-senior doctor menjalankan tugas, bukan apa, lain yang ana pelajari, lain pula yang diamalkan. Kadang-kadang, ana pun keliru juga. Adakah itu kerana ikut protocol medical atau adakah itu merupakan ilmu warisan turun-temurun dari senior MO/consultant?. Cuma di saat kekeliruan itu, ana sematkan dalam hati ana untuk menegakkan apa yang ana telah pelajari walaupun apa badai yang melanda.Insya Allah, moga Allah permudahkan.

Buat sahabat-sahabatku Batch 9 IIUM , selamat menjalankan tugas sebagai HO dengan penuh keikhlasan dan jadikan kerja kita sebagai ibadah untuk menggapai syurga Allah. Doa ana sentiasa mengiringi sahabat-sahabat semua.

Sedikit petikan dari buku Denyut Kasih Medik hasil karya Dr Farhan Hadi

“ Alhamdulillah, pak cik sangat gembira tengok orang Islam jadi doctor. Kamu kerjalah elok-elok ya. Kerja dengan amanah. Setiap kerja yang kita lakukan akan disoal oleh Allah SWT. Pakcik tahu kerja doctor ni sangat sibuk, tak ada masa sangat nak baca quran dan pergi masjid. Yang penting hati kita selalu ingat kat Allah.kerja doctor ni, jalan ke syurga jelas sebab banyak tolong orang”

2 Responses to “Doktor Boneka vs Doktor Syariat”

  1. hamba NYA August 24 2010 at 7:29 am #

    Assalammualaikum… saya berkunjung. terima kasih atas perkongsian.

  2. irma BonekahortadanPoti August 26 2010 at 9:01 pm #

    nice blog..good info:)
    salam kenal..
    ditunggu kunjungan baliknya..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: