Dilema Wanita Berkarier

8 Nov

Kita ingin melihat di dalam rumahtangga muslim ini, ibu muslim yang memelihara anak-anaknya dan membentuk mereka menurut bentuk Islam kerana dialah yang sentiasa berdamping dengan mereka. Inilah risalah, amanah dan tugas para wanita dan isteri yang paling penting yang selama ini cuba dihapuskan oleh musuh-musuh Islam.”

Bila direnung kembali petikan di atas, ana merasakan serba salah dan serba tak kena dengan apa yang ana alami sekarang. Walaupun kini, ana merupakan suri rumah sepenuh masa, tetapi tempohnya akan tamat awal tahun hadapan! Ana akan memulakan ‘housemanship’/ doctor muda di Hospital Ampang yang telah sedia maklum, alam Houseman ini merupakan fasa yang penuh dengan kesibukan  yang tiada taranya. Subhanallah, ana perlu menikmati bait-bait waktu yang masih berbaki ini untuk berbakti pada zaujiy habibi dan untuk mendidik si kecil Adam Harith.

Sementelahan dua hari lepas, ana ditugaskan untuk membentangkan tentang Baitul Muslim di dalam usrah ana, ana memetik slide Ustaz Fauzi Asmuni yang mengandungi kata-kata di atas. Dan antara isunya, wanita atau lebih spesifik lagi seorang ukhti perlu bekerja atau menjadi suri rumahtangga???

Wanita berkarier

Seringkali ana tertanya-tanya dalam diri ini, perlukah seorang wanita itu keluar rumah dan berkerja? Sedangkan jika wanita itu seorang isteri, bukankah suami merupakan insan yang bertanggungjawab memberikan isteri dan anak-anak nafkah makan minum pakaian? Jika wanita itu masih single, bukankah walinya atau si ayah wajib memberikan wang untuk perbelanjaannya? Tetapi, bila ditanya kepada ibu-ibu yang berkerjaya, bermacam-macam pendapat yang diutarakan. Antaranya, berkerjanya seorang wanita itu adalah untuk mencari rezeki tambahan bagi menampung pendapatan suami. Dalam erti kata yang tulus, dunia hari ini menuntut untuk hidup bermewah-mewahan. Tak cukup dengan apa yang ada pada kita, kalau boleh ingin lebih dari orang sekeliling. Nauzubillah min zalik, moga diri ana dijauhkan dari alasan ini untuk bekerja! Ada juga pendapat yang mengatakan , ‘saya bekerja kerana ingin mempraktikkan skill yang ada.’ Ada juga yang mengatakan , ‘saya bekerja kerana saya minat dengan pekerjaan ini.’ Memang tak dapat dinafikan, fenomena sekarang ini menujukkan wanita lebih terkehadapan berbanding kaum lelaki, tengok saja nisbah wanita dan lelaki di universiti! Jadi, pasaran untuk wanita berkarier lebih besar dan hebat berbanding lelaki walaupun persaingan untuk jawatan tertentu sengit juga.  Itulah merupakan pendapat secara lahiriah sahaja, tetapi, perlu setiap wanita itu ketahui, kita dibesarkan dalam kerangka dakyah musuh-musuh Islam yang ingin menyesatkan kita. Mereka mempropagandakan wanita muslimah yang menjaga kehormatannya dan kesuciannya dengan tinggal di rumah adalah merupakan wanita-wanita pengangguran dan terkebelakang. Begitu juga dengan wanita yang menutup aurat atau menegakkan hak-hak untuk bertudung, dilabelkan sebagai jumud.

Subhanallah, suara-suara sumbang itu merupakan kata-kata syaitan durjana untuk menyesatkan ummat Muhammad saw. Sepertimana firmannya :

“Hai anak Adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaithan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapak kalian dari jannah, ia menanggalkan dari kedua pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya auratnya.” (Al A’raf: 27)

Tetapi, kita tidak menafikan peranan dan urgensi seorang wanita di medan kerjaya. Seorang pendidik kanak-kanak ,contohnya,sinonim dengan jiwa keibuan seorang wanita. Terasa jelak bila kaum Adam mengambil alih peranan ini! Ustazah-ustazah yang mendalami bidang fiqh sangat cocok dengan kaum wanita untuk mengetahui dengan lanjut masalah-masalah berkaitan. Dalam bidang perbidanan dan sakit puan pula, urgensi doctor wanita amat diperlukan, demi menjaga aurat dan maruah ibu-ibu di luar sana. Bagi ana, perhubungan wanita-wanita lebih mudah dan berkesan, mungkin terdapatnya aura yang sama, walaupun sebagai hubungan pembeli-penjual!

Peranan si Ibu

Betapa hebatnya peranan seorang ibu  walaupun hanya berkhidmat di rumah! Si ibulah yang membentuk anak-anak berlandaskan syariat Allah sehingga si anak mampu menjadi seorang yang berdikari dan juga pendokong risalah ini. Benar kata-kata pujangga, “ Di sebalik kehebatan seorang lelaki, pasti ada kehebatan seorang wanita”, iaitu ibunya yang mendidik, mengasuh dan mengajar adab-adab islami kepada si anak. Walaupun hanya bekerja di rumah, tetapi, gelanggang itu terlalu besar ruangnya dan juga peranannya.

Telah termaktub dalam Al-Quran yang mana Allah berfirman :

“Dan tetaplah kalian (kaum wanita) tinggal di rumah-rumah kalian.” (Al Ahzab: 33)

Pekerjaan Wanita di dalam Rumah

Beberapa pekerjaan wanita yang biasa dilakukan di dalam rumah:

1. Beribadah kepada Allah swt.Tinggalnya  si ibu di dalam rumah merupakan alternatif terbaik karena memang itu yang diperintahkan  Allah dan dapat beribadah dengan tenang. Allah swt berfirman (artinya):

“Tetaplah kalian tinggal di dalam rumah-rumah kalian dan janganlah bertabarruj sebagaimana tabarrujnya orang-orang jahiliyah yang pertama. Tegakkanlah shalat, tunaikan zakat, dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya.” (Al Ahzab: 33)

2. Wanita berperanan memberikan ketenangan kepada suami.

Namun tidak akan wujud kecuali sang isteri melakukan beberapa hal berikut ini:

– Taat sempurna kepada suaminya dalam perkara yang bukan maksiat bahkan lebih utama daripada melakukan ibadah-ibadah sunnah. Rasulullah saw bersabda:

“Tidak boleh seorang wanita puasa (sunnah) sementara suaminya ada di tempat kecuali setelah mendapat izin suaminya.” (Muttafaqun ‘alaihi)

– Menjaga rahsia suami dan kehormatannya dan juga menjaga kehormatan diri sendiri disaat suaminya tidak ada di tempat. Sehingga menumbuhkan kepercayaan suami secara penuh terhadapnya.

– Menjaga harta suami. Rasulullah bersabda:

Sebaik-baik wanita penunggang unta, adalah wanita yang baik dari kalangan quraisy yang penuh kasih sayang terhadap anaknya dan sangat menjaga apa yang dimiliki oleh suami.” (Muttafaqun ‘alaihi)

– Mengatur suasana rumah tangga yang rapi, bersih dan sehat sehingga tampak menyejukkan pandangan dan membuatkan penghuni rumah selesa.

3. Mendidik anak yang merupakan salah satu tugas yang termulia untuk mempersiapkan sebuah generasi yang handal dan diridhai oleh Allah swt.

Wanita keluar rumah, tapi awas adab-adabnya!

Allah swt yang bersifat  Yang Maha Mengetahui tentang maslahat (kebaikan) hambanya di dunia maupun diakhirat iaitu kewajiban wanita untuk tetap tinggal di rumah. Namun bilamana ada kepentingan, diperbolehkan baginya keluar rumah untuk memenuhi kebutuhannya. Rasulullah saw bersabda:

“Allah telah mengizinkan kalian untuk keluar rumah untuk menunaikan hajat kalian.” (Muttafaqun ‘alahi)

Namun juga Rasulullah saw bersabda :

“Wanita itu adalah aurat maka bila ia keluar rumah syaithan menyambutnya.” (HR. At Tirmidzi)

Sehingga wajib baginya ketika hendak keluar harus memperhatikan adab yang telah disyariatkan oleh Allah swt dan Rasul-Nya saw iaitu:

a.Memakai jilbab yang syar’i sebagaimana dalam suratAl Ahzab: 59.
b.Atas izin dari suaminya, bila ia sudah menikah.
c. Tidak boleh bersafar kecuali dengan mahramnya. (HR. Muslim no. 1341)
d. Menundukkan pandangan. (An Nur: 31)
e. Berbicara dengan wajar tanpa mendayu-dayu (melembut-lembutkan). (Al Ahzab: 32)
f. Tidak boleh melenggak lenggok ketika berjalan.
g. Hindari memakai wewangian. (Al Jami’ush Shahih: 4/311)
h. Tidak boleh menghentakkan kaki ketika berjalan agar diketahui perhiasannya. (An Nur: 31)
i. Tidak boleh ikhtilath (campur baur) antara lawan jenis. (Lihat Shahih Al Bukhari no. 870)
j. Tidak boleh khalwat (menyepi dengan lelaki lain yang bukan mahram) (Lihat Shahih Muslim 2/978).

Setelah mengetahui hak dan tanggung jawab wanita sedemikian rupa, rapi dan serasi yang diatur oleh Islam, apakah bisa dikatakan sebagai wanita pengangguran atau kuno? Renungkanlah wahai kaum wanita terutamanya si ibu, bagaimana kedaan suami dan anak-anak kalian setelah kalian tinggalkan tanggung jawab sebagai isteri penyejuk hati suami dan penyayang anak-anak!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: